Sănătate şi centre medicale

 

   În conformitate cu art. 2 alin. (1) al Legii nr. 274- din 27.12.2011,  cetăţenii străini şi apatrizii, avînd reşedinţă în Republica Moldova, încadraţi în cîmpul muncii în Republica Moldova în baza unui contract individual de muncă, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii cu domiciliul în Republica Moldova, au aceleaşi drepturi şi obligaţii în domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală ca şi cetăţenii Republicii Moldova.
Respectiv, cetăţenilor străini care au permis de şedere temporar pe teritoriul Republicii Moldova şi sunt angajaţi prin contract individual de muncă, în temeiul art. 10 al Legii cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr. 1593-XV din 26.12.02, li se va calcula din remunerările primite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în mărimea prevăzută pentru salariaţii angajaţi prin contract individual de muncă, respectiv va achita prima de asigurare şi angajatorul acestora (a se vedea anexa nr. 1 la Legea nr. 1593 – XV din 26.12.2002.
 
Cît priveşte cetăţenii străini cu permis de şedere temporar pe teritoriul Republicii Moldova, neangajaţi în cîmpul muncii, aceştia beneficiază de asistenţă medicală în baza asigurării facultative sau adresării directe la instituţiile medico-sanitare cu achitarea serviciilor.
 
Modul de completare, eliberare şi evidenţă a poliţelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru cetăţenii străini este acelaşi ca şi pentru cetăţenii Republicii Moldova, conform Regulamentului aprobat în acest sens prin Hotărîrea Guvernului nr. 1015 din 05.09.2006.
 
Mai multe detalii despre organizarea asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi noutăţile în domeniu pot fi accesate pe site-ul: www.cnam.md .

 

Link-uri utile:

·         Compania Naţională de Asigurări în Medicină 

Romanian
Top