Cercetare în Moldova

    Susţinerea cercetării-dezvoltării, stimularea unui climat inovaţional stabil reprezintă o prioritate strategică în dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova precum şi implementarea „triunghiului cunoaşterii” – educaţie-cercetare-inovare în Republica Moldova pentru procesul de dezvoltare a ţării.

Academia de Ştiinţe a Moldovei (A.S.M.) reprezintă unica instituţie publică de interes naţional în sfera ştiinţei şi inovării, este coordonator plenipotenţiar al activităţii ştiinţifice şi de inovare - în calitate de cel mai înalt for ştiinţific al tării - consultant ştiinţific al autorităţilor publice ale Republicii Moldova, are statut autonom şi funcţionează în baza principiilor autoadministrării.

Academia de Ştiinţe desfaşoară activitatea sa în conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, Codului cu privire la ştiinţa şi inovare, Acordului de parteneriat cu Guvernul ţării, Statutului sau, actelor legislative şi altor acte normative. O atenţie deosebită se acordă extinderii şi aprofundării relaţiilor de colaborare cu universităţile din ţară, cu ministerele şi alte structuri administrative de profil, fiind încheiate acorduri respective şi diversificate formele de cooperare.

   Academia de Ştiinţe promovează întărirea capacităţii de cercetare şi schimbul de experienţă cu cercetători străini prin crearea de oportunităţi de cercetare pentru aceştea urmărind creşterea vizibilităţii cercetării naţionale şi alinierea la nivel european, cu scopul de a creşte competitivitatea economiei naţionale, de a îmbunătăţi calitatea socială şi de a spori cunoaşterea cu potenţial de valorificare şi lărgire a orizontului de acţiune.

Instituţia responabilă de susţinerea şi promovarea cercetării în Republica Moldova este Academia de Ştiinţe a Moldovei www.asm.md

Top