Viza şi permis de şedere

      Cetăţenii ce intenţionează să desfaşoare activităţi ştiinţifice sau academice pe teritoriul Moldovei trebuie să solicite viză de intrare şi permisul de şedere provizorie pe teritoriul Moldovei.
Viza se acordă  străinilor de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova.
Autorităţile consulare din Moldova eliberează doua tipuri de vize pentru cercetătorii străini în dependenţă de scopul şederii:

  1. Viza de tip „C” (Viza de scurtă şedere) - se eliberează pentru o perioadă determinată, cu una sau mai multe şederi, a căror durată nu depăşeşte  90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară.
  2. Viza de tip „D” (Viza de lungă şedere) - se eliberează pentru o perioadă ce nu depăşeşte 12 luni, pentru una sau mai multe şederi a căror durata nu va depăşi 90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară, care permite străinului să solicite acordarea dreptului de şedere. Viza de lungă şedere poate fi cu o singură sau cu multiple intrări şi ieşiri.

De asemenea, în baza Legii nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, cetăţenii străini deţinători ai unui permis de şedere valabil, eliberat de autorităţile Republicii Moldova, vor intra în Republica Moldova fără viză.

     Pentru orice alte detalii despre regimul de acordare a vizei pentru cetăţenii străini vă invităm să accesaţi site-ul www.mfa.gov.md  secţiunea Vize de intrare în Republica Moldova.

 

Informaţii utile:

Romanian
Top